Τo πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την εφαρμογή του κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» Παρουσίαση Εκπαιδευτικού Οδηγού, «Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές» Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»,διοργανώνει διαδικτυακή παρουσίαση του εκπαιδευτικού Οδηγού«Η Αθήνα στο χρόνο: Από την Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές». Ο […]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Παρουσίαση Εκπαιδευτικού Οδηγού, «Η Αθήνα στο χρόνο: Από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»,διοργανώνει διαδικτυακή παρουσίαση του εκπαιδευτικού Οδηγού«Η Αθήνα στο χρόνο: Από την Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές».

Ο Οδηγός αυτός αποτελεί την τρίτη κατά σειρά εκπαιδευτική έκδοση του προγράμματος και προσεγγίζει τη διαχρονία της πόλης στα νεότερα χρόνια μέσα από οκτώ διαδρομές, πλούσιο εικονογραφικό υλικό και προτάσεις για ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Από την γειτονιά του σχολείου τους, τους δρόμους και τις πλατείες γύρω από αυτό, έωςτο Πεδίο του Άρεως, τον Εθνικό Κήπο, το Ζάππειο, το Σύνταγμα, το Ρολόι του Κυρρήστου, το Φετιχιέ Τζαμί, το Παλιό Πανεπιστήμιο, την πλατεία Κοτζιά, την Τριλογία και όχι μόνο, οι μαθητές και οι μαθήτριες ιχνηλατούν χώρους όπου καταγράφεται η ιστορική μνήμη της Αθήνας.

Δεν επιδιώκεται η συγκέντρωση και η εκμάθηση πληροφοριών αλλά η ανάγνωση της πόλης και των αλλαγών της. Με σκοπό να γίνει βίωμα ότι η πόλη είναι ζωντανή, ένα σύνολο από χώρους, ανθρώπους, ιστορίες, γεγονότα, αφηγήσεις, ιδέες που συνεχώς αλληλοεπιδρούν και εξελίσσονται, οι μαθητέςκαι οι μαθήτριες, θέτουν ερωτήματα στα μνημεία, τα τοπόσημα, τις αφηγήσεις του παρελθόντος, τις κάθε τύπου μαρτυρίες, τη μικρογεωγραφία της κάθε περιοχής, με το βλέμμα στο μέλλον.Ερευνούν τις πολλαπλές μνήμες της πόλης, ανακαλύπτουν διαφορετικές οπτικές, δίνουν τις δικές τους ερμηνείες.

Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη, στις 20 Ιανουαρίου και ώρα 18.00-20.00 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ZOOM.

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/82989570908?pwd=M05TbjBHSVFnM1lEVElJZXA3c3hsZz09

MeetingID: 829 8957 0908

Passcode: 604799

Παρουσιάζουν:

ΜαρίζαΝτεκάστρο| Συγγραφέας, Παιδαγωγός

Ελεονώρα Ορφανίδου | Δημοσιογράφος

Ντορέττα Αστέρη | Σύμβουλος Α’ Ειδικής Παιδαγωγικής στο ΙΕΠ

Παρεμβαίνουν οι συγγραφείς του βιβλίου:

Μαρία Δημοπούλου | Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας

Καλλιόπη Κύρδη | Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας

Ελένη Σβορώνου | Συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας

Θάλεια Δραγώνα |Ομ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

Την εκδήλωση θα συντονίσει η εντεταλμένη σύμβουλος του Δημάρχου για το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», Πόπη Διαμαντάκου.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

«To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.To πρόγραμμα διανύει την έκτη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής του. Έως τώρα, έχουν συμμετάσχει σε αυτό συνολικά 217 σχολεία, 463 εκπαιδευτικοί και 6.540 μαθητές.Τελεί υπό την Αιγίδα της ΠΤΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έχει βραβευτεί με το χρυσό και το ασημένιο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό EducationLeadersAwards και από την σχολική χρονιά 2021-2022 συμμετέχει με εκπαιδευτικό υλικό στην πλατφόρμα 21+, στα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Στόχος του προγράμματος είναι να καλλιεργήσει τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο, και κυρίως τον σεβασμό των μνημείων, δηλαδή της μνήμης της πόλης των Αθηνών. Με σύνθημα «Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός» αγωνίζεται να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες (activecitizens) που να αγαπούν και να φροντίζουν την πόλη και τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας. Παρέχονται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες. Στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται επίσης η Monumenta (Εταιρεία για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς), η Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Το Πρόγραμμα διαχειρίζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερες πληροφορίες:www.kids4thecity.gr

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Πειραιώς 100, Γκάζι 213 0109300 (int. 335 / 349) info@kids4thecity.gr

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»