Τo πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την εφαρμογή του κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020.

Περιοχή Κολωνού

Με ξεναγό τη MONUMENTA

Η MONUMENTA πραγματοποιεί τη δράση “Με τη MONUMENTA στις γειτονιές του Κολωνού”, μια βιωματική περιήγηση σε μια ιστορική συνοικία της Αθήνας. Περπάτημα, παρατήρηση, φωτογράφιση, καταγραφή, ανάγνωση κειμένων, συνεντεύξεις είναι τα εργαλεία με τα οποία θα ανακαλύψουμε τα κτήρια, τις μικροϊστορίες που αυτά κρύβουν, την εξέλιξη της πόλης μέσα στον χρόνο, θα αισθανθούμε τους ανθρώπους της.
Η μιάμισης ώρας περιήγηση περιλαμβάνει στάσεις στο δημόσιο καπνεργοστάσιο, σε κτήρια των δεκαετών 1920 και 1930, τότε που αναπτύχθηκε ο Κολωνός, ακολουθώντας τα ρεύματα του εκλεκτικισμού και του μοντερνισμού, στο ιστορικό σχολείο (57ο, 61ο δημοτικά σχολεία) σε σχέδια του Νικόλαου Μητσάκη, στον λόφο του Ίππιου Κολωνού κ.α. Οι μαθητές θα επιλέξουν το κτήριο που θα καταγράψουν και όλοι μαζί θα συμπληρώσουν το έντυπο με τα προβλήματα των γειτονιών. Στον Ίππιο Κολωνό θα συζητήσουμε για την πόλη και τις μεταλλάξεις της και θα διαβάσουμε κείμενα για τον Κολωνό και για την αρχιτεκτονική κληρονομιά.
Η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία και οι αρχιτέκτονες Ερνεστίνα Καρυσιναίου-Ευθυμιάτου και Κική Μουντανέα θα αναλάβουν την περιήγηση και μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς θα ανακαλύψουν μια από τις ομορφότερες συνοικίες της Αθήνας.
Απαραίτητος εξοπλισμός: μολύβια, φωτογραφικές μηχανές ή κινητά και άνετα παπούτσια για το περπάτημα