Τo πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την εφαρμογή του κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020.
Έναρξη προγράμματος: “Χρώμα, Φως, Πάθος. Τήνος και πολιτισμική κληρονομιά” Με μεγάλη επιτυχία, έγινε την Τετάρτη 26 Ιουνίου η έναρξη του εκπαιδευτικού πιλοτικού προγράμματος: “Χρώμα, Φως, Πάθος. Τήνος και πολιτισμική κληρονομιά” το οποίο σχεδιάστηκε στα ίχνη του προγράμματος του Δήμου της Αθήνας, “Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία” που εφαρμόζεται επί 8 χρόνια στα σχολεία […]

Έναρξη προγράμματος: “Χρώμα, Φως, Πάθος. Τήνος και πολιτισμική κληρονομιά”

Με μεγάλη επιτυχία, έγινε την Τετάρτη 26 Ιουνίου η έναρξη του εκπαιδευτικού πιλοτικού προγράμματος: “Χρώμα, Φως, Πάθος. Τήνος και πολιτισμική κληρονομιά” το οποίο σχεδιάστηκε στα ίχνη του προγράμματος του Δήμου της Αθήνας, “Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία” που εφαρμόζεται επί 8 χρόνια στα σχολεία της Α΄ Αθήνας και συνεχίζεται, σε συνεργασία με το Υπουργείου Παιδείας, και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την παρουσίαση του προγράμματος παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων των σχολείων της Τήνου, (εκπροσωπήθηκε και η Σύρος), όσοι εφαρμόζουν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ο Διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου, κ. Λεωνίδας Χαλεπάς και η Αντιδήμαρχος Παιδείας κυρία Πέννυ Τριγώνη.

Από την πλευρά των θεσμών μήνυμα στήριξης και συνεργασίας έστειλε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Δρ. Ειρήνη Τσαβαλά, τονίζοντας: «Χαιρετίζω την πρωτοβουλία και διάκειμαι θετικά σε συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων με το Μουσείο Κώστα Τσόκλη». Επίσης χαιρέτησε την έναρξη του προγράμματος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, κ. Νίκος Γκίζης και διάβασε τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Κροντηρά, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε την ικανοποίησή του που η Τήνος, χάρη στις ενέργειες του Δημοτικού Ιδρύματος Μουσείου Κώστα Τσόκλη, είναι ο πρώτος Δήμος
που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της Αθήνας «”Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία”, έχοντας στόχο να καλλιεργήσει στους μαθητές του νησιού, τον σεβασμό στη μνήμη του τόπου και του πολιτισμικού περιβάλλοντος, μέσω της τέχνης που έχει ισχυρά ίχνη στο νησί.

Το πρόγραμμα της Τήνου σχεδιάστηκε από το Μουσείο Τσόκλη και την Χρυσάνθη Κουτσουράκη σε συνεργασία με την διευθύντρια του προγράμματος “Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία”, κυρία Πόπη Διαμαντάκου και τους συνεργάτες της, τους οποίους ευχαρίστησε ο Δήμαρχος για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στην Ημερίδα. 

Ο Δήμαρχος συνέχισε επισημαίνοντας, ότι: «…Η Ημερίδα αποτελεί την έναρξη του θερινού πιλοτικού προγράμματος, προκειμένου να συγκεντρώσουμε εμπειρία την οποία θα αξιοποιήσουμε με το σχεδιασμό και εφαρμογή ενός ευρύτερου προγράμματος στην Τήνο με τίτλο: “Φως, Χρώμα, Πάθος. Τήνος και πολιτισμική κληρονομιά”, με ετήσια διάρκεια, στο οποίο θα πάρουν μέρος τα σχολεία της Τήνου, όλων των βαθμίδων, (μαθητές και εκπαιδευτικοί), όπως ακριβώς γίνεται με το πρόγραμμα ΠΠΜ του Δήμου Αθηναίων».

Το Μουσείο Κώστα Τσόκλη, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας των πολιτιστικών φορέων του νησιού, οργανώνει το θερινό παιδαγωγικό project με τίτλο: “Φως, Χρώμα, Πάθος. Τήνος και πολιτιστική κληρονομιά”, με σκοπό να γνωρίσει (με ένα διαφορετικό τρόπο) στους μαθητές τις αξίες της δημιουργίας, του Πολιτισμού, της Ιστορίας, της Παράδοσης, της Φύσης της Τήνου, και της αναγκαιότητας διατήρησής τους στο χρόνο και της προστασίας τους.

Η χρονική στιγμή είναι η κατάλληλη και καθιστά αναγκαία την εφαρμογή του προγράμματος λόγω της ραγδαίας αλλαγής του τοπίου της Τήνου από τον υπερτουρισμό και την πληθώρα των νέων οικοδομών. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας έγινε εκτενής παρουσίαση του προγράμματος του Δήμου της Αθήνας (το οποίο υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δ.Α. σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας) από την Πόπη Διαμαντάκου.

Τη μεθοδολογία και των τρόπων εφαρμογής του προγράμματος ανέλαβαν να παρουσιάσουν οι εξειδικευμένοι και έμπειροι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας: κα Μαρία Δημοπούλου, M.ed., Υπεύθυνη Περιβ/κής Εκπ/σης, Α΄ Δ/νσης Π.Ε. Αθηνών & κα Kαλλιόπη Κύρδη, υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας.

Στη συνέχεια παρουσίασαν το πολύ πετυχημένο τμήμα του προγράμματος που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την «Ανοικτή Μαθητική Διαβούλευση, Δραστηριότητα πολιτειότητας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», οι φιλόλογοι οι οποίοι και το εφαρμόζουν, κα Ελένη Παππά & κ. Πέτρος Τζαγκαράκης από το  53ο ΓΕΛ Αθηνών.

Σημαντικό μέρος της Ημερίδας, για τη συνέχεια του προγράμματος της Τήνου, ήταν η γνωριμία των εκπροσώπων φορέων πολιτισμού και εκπαίδευσης της Τήνου με τους εισηγητές του προγράμματος από την Αθήνα. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με το πολύ ενδιαφέρον βιωματικό συμμετοχικό εργαστήριο κατανόησης και εφαρμογής του προγράμματος, από τις: Μαρία Δημοπούλου & Καλλιόπη Κύρδη, το οποίο παρακολούθησαν όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί.